Chleb na grzanki (opcjonalnie)
Opis
Chleb na grzanki to uniwersalny, niekłopotliwy składnik o przyjemnym, lekko słodkawym lub kwaskowatym smaku w zależności od rodzaju, z chrupiącą, złocistą skórką po zapieczeniu i miękkim lub lekko umięśnionym miąższem. Najlepiej sprawdzają się pieczywa wiejskie, bagietki czy chleby razowe, które po skrojeniu i zapieczeniu dają równomiernie zarumienione, aromatyczne grzanki. Pod względem wartości odżywczych chleb dostarcza przede wszystkim węglowodanów będących szybkim źródłem energii, nieznacznych ilości białka, a przy wyborze pełnoziarnistym także błonnika, witamin z grupy B i składników mineralnych. Korzyści zdrowotne wynikają głównie z wyboru pieczywa razowego, które poprawia uczucie sytości i reguluje trawienie; należy jednak spożywać go z umiarem ze względu na kaloryczność. W kuchni grzanki pasują do zup, sałatek, past, bruschetty i jako dodatek do dań serowych; można je aromatyzować oliwą, czosnkiem i ziołami. Przechowuj chleb krótkoterminowo w lnianej lub papierowej torbie w temperaturze pokojowej, a na dłużej porcjuj i zamrażaj; przed podaniem odśwież w piekarniku.