Chlebek pita
Opis
Chlebek pita to miękki, okrągły płaski chleb z charakterystyczną kieszonką powstałą podczas pieczenia; ma jasną, lekko złocistą skórkę i delikatnie żującą, neutralną, lekko orzechową nutę smaku, która dobrze scala się z zarówno intensywnymi, jak i subtelnymi nadzieniami. Jego cienka struktura i elastyczność czynią go wygodnym nośnikiem zimnych i ciepłych składników. Pod względem odżywczym pita dostarcza przede wszystkim węglowodanów, umiarkowaną ilość białka i niewiele tłuszczu, a wersje z mąki pełnoziarnistej zawierają dodatkowo błonnik, witaminy z grupy B oraz minerały jak żelazo i magnez, co wspiera trawienie i uczucie sytości. Nadaje się doskonale do zawijania mięsa, warzyw, hummusu, falafela czy jako baza do mini-pizzy i tostów. Przechowuje się ją w szczelnym worku w suchym miejscu przez kilka dni, w lodówce krócej, a na dłużej najlepiej zamrozić i odświeżyć w piekarniku lub na patelni przed podaniem.