Kapary (opcjonalne)
Opis
Kapary to drobne, zielono‑oliwkowe pączki krzewu kaparowego, najczęściej marynowane w soli lub occie, o intensywnym, pikantno‑słonym, lekko cytrusowo‑kwiatowym smaku oraz jędrnej, mięsistej teksturze. Są niskokaloryczne, dostarczają śladowych ilości białka, błonnika, witaminy K oraz minerałów, a dzięki zawartości flawonoidów i przeciwutleniaczy mogą wspierać przeciwzapalne mechanizmy organizmu; warto jednak pamiętać o wysokiej zawartości sodu w konserwach. W kuchni kapary świetnie podkreślają sosy, sałatki, ryby, dania z makaronu (np. puttanesca), mięsa oraz dressingów i past, dodając wyrazistej soli i kwasowości. Po otwarciu przechowuj je w lodówce zanurzone w oryginalnym płynie i szczelnie zamknięte, używaj czystej łyżki, a niezużyty słoik przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu przed otwarciem.