Ciecierzyca (cieciorka)
Opis
Ciecierzyca (cieciorka) to kulisty, kremowy lub jasnożółty strączek o delikatnie orzechowym, lekko ziemistym smaku i miękkiej, jedwabistej strukturze po ugotowaniu. Jest bogatym źródłem białka roślinnego, błonnika, kwasu foliowego, żelaza i magnezu, ma niski indeks glikemiczny, co sprzyja uczuciu sytości, stabilizacji poziomu cukru i zdrowiu jelit. Regularne spożywanie może wspierać kontrolę masy ciała, profil lipidowy i dostarczać ważnych mikroelementów w diecie roślinnej. Ciecierzyca sprawdza się w hummusie, falafelu, gulaszach, curry, sałatkach i pieczonych przekąskach, dobrze łączy się z cytrusami, tahini, kuminem i ziołami. Suchą przechowuj w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym miejscu, a ugotowaną w lodówce do 3–4 dni lub zamroź do 3 miesięcy; konserwy trzymaj w spiżarni, po otwarciu w lodówce.