Menu

Ciecierzyca (cieciorka)

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Ciecierzyca (cieciorka) to kulisty, kremowy lub jasnożółty strączek o delikatnie orzechowym, lekko ziemistym smaku i miękkiej, jedwabistej strukturze po ugotowaniu. Jest bogatym źródłem białka roślinnego, błonnika, kwasu foliowego, żelaza i magnezu, ma niski indeks glikemiczny, co sprzyja uczuciu sytości, stabilizacji poziomu cukru i zdrowiu jelit. Regularne spożywanie może wspierać kontrolę masy ciała, profil lipidowy i dostarczać ważnych mikroelementów w diecie roślinnej. Ciecierzyca sprawdza się w hummusie, falafelu, gulaszach, curry, sałatkach i pieczonych przekąskach, dobrze łączy się z cytrusami, tahini, kuminem i ziołami. Suchą przechowuj w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym miejscu, a ugotowaną w lodówce do 3–4 dni lub zamroź do 3 miesięcy; konserwy trzymaj w spiżarni, po otwarciu w lodówce.

Wartości odżywcze (na 100g)

364 kcal Kalorie
19,0g Białko
61,0g Węglowodany
6,0g Tłuszcze

Informacje

Typowa waga 100.0g

🥗 Podobne składniki

🥬

Dynia hokaido

🥬

Kandyzowana skórka cytrynowa

🥬

Gruszka konferencja

Łuskwiak rdzawy

🥬

Biała kiełbasa surowa

Skrobia kukurydziana (opcjonalnie)

🆕 Najnowsze przepisy

Tęczowe Paluszki Odkrywcy z Dipem Avokado-Jogurt

⏱️ 60 min 👁 10

Jednogarnkowa Soczewica Obozowicza z Wędzoną Kiełbasą

⏱️ 45 min 👁 7

Gulasz 'Czysta Spiżarnia'

⏱️ 50 min 👁 5

Talerz Obfitości: Pieczone Bataty z Sosem Tahini, Pikantną Ciecierzycą i Sałatką z Komosy Ryżowej

⏱️ 90 min 👁 10

🎲 Losowy przepis

Spróbuj czegoś nowego!

Maślankowe Ciasto z Rabarbarem i Migdałową Kruszonką z Nutą Kardamonu

⏱️ 90 min 📂 Ciasta i wypieki

📰 Najnowsze aktualności

23.12.2025 · Porady

Najczęstsze błędy przy gotowaniu owsianki z owocami

23.12.2025 · Porady

Jak przechowywać karkówkę wieprzową, żeby dłużej się trzymała?

22.12.2025 · Porady

Planowanie Menu na Święta: Krok po Kroku

Zobacz wszystkie aktualności →