Dynia hokaido
Opis
Dynia hokkaido ma intensywnie pomarańczowe, gładkie wnętrze o słodko-orzechowym, lekko kremowym smaku oraz cienką, jadalną skórkę w odcieniach czerwieni lub pomarańczu. Miąższ jest zwarty i wilgotny, dzięki czemu zachowuje strukturę po pieczeniu lub duszeniu. Pod względem odżywczym jest niskokaloryczna, bogata w beta‑karoten (prowitaminę A), witaminę C, błonnik, potas i witaminy z grupy B, a także przeciwutleniacze, co wspiera wzrok, odporność, zdrowie skóry i pracę jelit. W kuchni hokkaido sprawdza się pieczona, jako kremowa zupa, puree, dodatek do risotta, gnocchi, tart czy curry; dobrze łączy się z masłem, śmietaną, kokosowym mlekiem, szałwią, tymiankiem, czosnkiem, serami oraz mięsem. Całą dynię przechowuje się w chłodnym, suchym i przewiewnym miejscu do kilku miesięcy, a pokrojone kawałki należy zawinąć i schować do lodówki na 3–5 dni lub zamrozić po uprzednim ugotowaniu lub zmiksowaniu.