Ciecierzyca z puszki
Opis
Ciecierzyca z puszki to gotowane i konserwowane nasiona o kremowej, lekko orzechowej nucie smaku oraz mięsistej, zwartej strukturze. Kuliste, jasnożółtawe ziarenka mają gładką skórkę i zachowują kształt, co czyni je atrakcyjnym dodatkiem do sałatek, past i gulaszy. Jest doskonałym źródłem białka roślinnego, błonnika, kwasu foliowego, żelaza i magnezu; regularne spożycie wspiera uczucie sytości, reguluje perystaltykę jelit i pomaga stabilizować poziom glukozy we krwi. Ciecierzyca pasuje do hummusu, curry, sałatek, zup, zapiekanek i farszów oraz jako baza do kotletów i pieczonych przekąsek. Po otwarciu należy odsączyć i opłukać z zalewy, przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 2–3 dni, a dla dłuższego przechowania zamrozić do około 3 miesięcy. Nie zaleca się przechowywania otwartej zawartości w stalowej puszce.