Cukier puder do posypania
Opis
Cukier puder do posypania to bardzo drobno zmielony, śnieżnobiały cukier o intensywnie słodkim, neutralnym smaku i jedwabistej, pudrowej konsystencji, która łatwo przylega do wypieków i dekoracji. Jego delikatna struktura szybko się rozpuszcza na języku, nadając deserom subtelną słodycz i estetyczne wykończenie. Pod względem odżywczym cukier puder to głównie proste węglowodany i kalorie bez istotnych witamin czy minerałów; dostarcza szybkiej energii, lecz nadmierne spożycie może sprzyjać przyrostowi masy ciała i problemom metabolicznym. W kuchni sprawdza się do posypywania ciast, ciasteczek, naleśników i deserów, do dekoracji kremów, do przygotowania słodkich polew oraz jako składnik lukrów i kremów. Przechowywać w szczelnym pojemniku, w suchym, chłodnym miejscu z dala od wilgoci i zapachów; w razie zbrylenia przesiać przed użyciem.