Cynamon
Opis
Cynamon to intensywnie aromatyczna przyprawa o ciepłym, słodkawo-korzennym smaku i charakterystycznym, czerwonobrązowym kolorze; występuje w postaci cienkich, zwiniętych lasek (popularny cynamon cejloński lub mocniejszy cassia) oraz drobno mielonego proszku, który łatwo uwalnia zapach podczas podgrzewania. Z punktu widzenia odżywczego cynamon dostarcza śladowe ilości błonnika, minerałów i związków bioaktywnych, przede wszystkim cinnamaldehydu, wykazującego działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne; może też pomagać w umiarkowanej regulacji poziomu cukru we krwi, choć przy dużych dawkach cassia warto zachować ostrożność ze względu na zawartość kumaryny. W kuchni cynamon doskonale komponuje się z owocami, deserami, pieczywem, kawą i herbatą oraz mięsem w daniach kuchni azjatyckiej i śródziemnomorskiej, dodając głębi i słodyczy. Przechowuj go szczelnie zamknięty w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu; laski zachowują aromat znacznie dłużej niż mielony proszek.