Cytryna
Opis
Cytryna (Citrus limon) ma intensywny, kwaśny, orzeźwiający smak i jasnożółtą, gładką skórkę owalnego kształtu. Miąższ jest soczysty, podzielony na segmenty, często z kilkoma pestkami; skórka (skórka nierzadko nazywana skórką) daje skoncentrowany aromat po zetrzeniu. Jest bogata w witaminę C, związki przeciwutleniające i flawonoidy, a przy tym niskokaloryczna. Regularne spożycie wspiera odporność, poprawia wchłanianie żelaza, wspomaga trawienie dzięki kwasom organicznym i może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka kamieni nerkowych poprzez zwiększenie kwasowości moczu. W kuchni używa się soku i skórki do dressingów, marynat, deserów, napojów i potraw z ryb oraz drobiu, gdzie balansuje i podkreśla smaki. Całe cytryny przechowuj w temperaturze pokojowej kilka dni lub w lodówce do kilku tygodni; przekrojone zabezpiecz szczelnie folią lub w pojemniku, a sok i startą skórkę można także zamrozić.