Czekoladowe ziarenka kawy
Opis
Czekoladowe ziarenka kawy to niewielkie, błyszczące kulki z twardą powłoką z czekolady i intensywnym wnętrzem z prażonej kawy. Charakteryzują się kontrastem słodko-gorzkiej czekolady z intensywną, lekko paloną goryczką ziaren, soczystą nutą aromatu kawowego i chrupkością przy gryzieniu, zwykle w tonacji ciemnego brązu. Pod względem odżywczym są skoncentrowanym źródłem kalorii, tłuszczu i cukru, a jednocześnie dostarczają kofeiny oraz przeciwutleniaczy pochodzących z kakao i kawy, co może poprawiać czujność, nastrój i działać przeciwzapalnie przy umiarkowanym spożyciu. Idealnie sprawdzają się jako przekąska do kawy, dekoracja ciast i deserów, dodatek do lodów, musli czy koktajli. Przechowuj je w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu, z dala od wilgoci i silnych zapachów; w cieple mogą się topić, a w lodówce skraplać.