Domowa przyprawa do piernika
Opis
Domowa przyprawa do piernika to ciepła, aromatyczna mieszanka o rdzawo-brązowej barwie, zwykle drobno zmielona z widocznymi ciemniejszymi skrawkami przypraw takich jak cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa i ziele angielskie. W smaku łączy słodko-pikantne nuty z korzenną głębią i lekko gorzkawym finiszem, dodając wypiekom i napojom charakterystycznej, świątecznej słodyczy i aromatu. Jest to niskokaloryczna mieszanka bogata w przeciwutleniacze i olejki eteryczne, które wspierają trawienie i wykazują działanie przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne w umiarkowanym zakresie. Typowo używa się jej do pierników, ciastek, ciast, naleśników, grzanego wina, owsianki czy sosów i marynat, gdzie wzbogaca zarówno słodkie, jak i wytrawne dania. Przechowywać w szczelnym pojemniku, z dala od światła i wilgoci, w chłodnym miejscu; dla najlepszej świeżości używać w ciągu 6–12 miesięcy.