Drożdże świeże
Opis
Świeże drożdże mają delikatny, lekko słodkawy, „pieczywny” aromat i świeży smak; występują w postaci miękkich, kruchych kostek lub płatków o jasno-beżowej barwie, łatwo się kruszą i rozpuszczają w cieczy. Są bogate w białko, witaminy z grupy B (szczególnie B1, B2, B3 i kwas foliowy), minerały takie jak selen i chrom oraz enzymy, które wspierają metabolizm i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego; jako naturalny produkt dostarczają też składników wspomagających odbudowę tkanek, choć nie zastępują zrównoważonej diety. Najczęściej stosuje się je do wypieku pieczywa, bułek, pizzy, drożdżówek i wyrobów drożdżowych oraz do fermentacji w domowym browarnictwie i piekarnictwie. Przechowywać w chłodnym miejscu w lodówce (0–4°C), szczelnie owinięte, użyć w ciągu kilkunastu dni; można porcjować i mrozić dla dłuższego przechowywania, pamiętając, że zmrożenie może nieco obniżyć aktywność drożdży.