Dżem morelowy (do nadziewania)
Opis
Dżem morelowy do nadziewania to gładka, gęsta masa o intensywnym, złocisto-pomarańczowym kolorze, z wyraźną, lecz zrównoważoną nutą słodyczy i łagodnej kwaskowatości typowej dla moreli. Konsystencja jest zwarta i niekapiąca, dzięki czemu dobrze trzyma kształt w wypiekach i słodkich nadzieniach, a smak pozostaje aromatyczny bez dominowania całości. Pod względem odżywczym dżem dostarcza głównie węglowodanów prostych i kalorii, zawiera niewielkie ilości błonnika, witaminy A (beta-karotenu) oraz witaminy C i minerałów jak potas, co przekłada się na szybkie źródło energii i pewne korzyści antyoksydacyjne, jednak ze względu na wysoką zawartość cukru warto spożywać go umiarkowanie. Idealnie sprawdza się jako nadzienie do pierogów, knedli, ciastek, rogalików, makaroników i tortów oraz dodatek do naleśników, serników i jogurtów. Przechowuje się go w chłodnym, ciemnym miejscu do momentu otwarcia; po otwarciu należy trzymać w lodówce i użyć w ciągu kilku tygodni, stosując czyste narzędzia, by przedłużyć świeżość.