Filety z dorsza
Opis
Filety z dorsza to delikatne, białe mięso o łagodnym, lekko słodkawym smaku i zwartej, rozpadającej się na płatki konsystencji. Ich wygląd to jasne, kremowe kawałki o gładkiej powierzchni, łatwe do doprawienia i komponowania z innymi składnikami. Pod względem odżywczym dorsz jest źródłem chudego, wysokowartościowego białka, witaminy B12, selenu, fosforu oraz niewielkich ilości witaminy D i kwasów omega-3, co wspiera funkcje serca, mózgu i mięśni, pomaga w kontroli masy ciała i dostarcza cennych mikroelementów przy niskiej kaloryczności. Kulinarne zastosowania filetów z dorsza są bardzo wszechstronne: pieczenie, smażenie, duszenie, gotowanie na parze czy użycie w zupach, kotletach rybnych i daniach typu fish and chips; świetnie łączą się z cytrusami, masłem, ziołami, czosnkiem i panierką. Świeże filety najlepiej przechowywać schłodzone na lodzie lub w temperaturze 0–4°C i zużyć w ciągu 1–2 dni. Do dłuższego przechowywania zamrozić hermetycznie (najlepiej próżniowo) i zużyć w ciągu 3–6 miesięcy, rozmrażać powoli w lodówce i unikać ponownego zamrażania.