Jabłka (najlepiej kwaśno-słodkie)
Opis
Jabłka (najlepiej kwaśno-słodkie) cechują się chrupką, jędrną konsystencją i wyrazistym aromatem, z równowagą kwasowości i słodyczy, a skórka może przybierać odcienie zieleni, żółci i czerwieni. Wygląd zachęca do jedzenia na surowo, a smak dobrze kontrastuje w deserach i daniach wytrawnych. Pod względem odżywczym jabłka są niskokaloryczne, bogate w błonnik pokarmowy (zwłaszcza pektyny), witaminę C oraz polifenole i antyoksydanty, które wspierają zdrowie serca, regulację poziomu glukozy i mikrobiotę jelitową, a także dają uczucie sytości. W kuchni świetnie sprawdzają się na surowo w sałatkach, pieczone w ciastach i tartach, duszone na musy i kompoty, a także jako dodatek do mięs, sosów czy chutneyów. Aby przedłużyć świeżość, przechowuj jabłka w chłodnym, suchym miejscu lub w lodówce w szufladzie na warzywa, oddzielone od silnie wydzielających etylen owoców i regularnie sprawdzaj, usuwając nadpsute sztuki.