Jogurt grecki 10% (dip)
Opis
Jogurt grecki 10% (dip) to gęsty, kremowy produkt o jedwabistej, lekko zbitej konsystencji i jasno-kremowej barwie. Ma wyraźny, przyjemnie kwaskowy smak z delikatną nutą tłustości, co czyni go bardziej sycącym i aromatycznym niż wersje odtłuszczone. Z punktu widzenia wartości odżywczych dostarcza białka, wapnia, witamin z grupy B oraz korzystnych kultur bakterii probiotycznych; zawartość tłuszczu (około 10%) zwiększa przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i poprawia uczucie sytości, choć podnosi też kaloryczność w porównaniu z chudszymi jogurtami. W kuchni sprawdza się jako baza dipów, sosów i dressingów, do tzatziki, marynat mięsnych, kremowych dressingów sałatkowych oraz jako dodatek do pieczonych warzyw, zup i deserów. Przechowuje się w lodówce w temperaturze 2–6°C, szczelnie zamknięty, najlepiej zużyć w ciągu 5–7 dni po otwarciu; nie zaleca się długotrwałego zamrażania ze względu na zmianę struktury.