Jogurt naturalny gęsty (typu greckiego)
Opis
Jogurt naturalny gęsty (typu greckiego) ma aksamitną, kremową konsystencję i intensywnie biały kolor, o wyraźnie kwaskowatym, ale łagodnym smaku z lekko maślanymi nutami. Dzięki odciekaniu serwatki jest gęstszy i bardziej sycący niż zwykły jogurt. Pod względem odżywczym dostarcza dużo białka, wapnia, witamin z grupy B oraz probiotycznych kultur bakterii wspierających mikrobiom jelitowy; zawiera też fosfor i mniej węglowodanów niż jogurt zwykły, co sprzyja uczuciu sytości i zdrowiu kości. W kuchni sprawdza się jako baza do sosów, dipów, dressingów i chłodników, zamiennik śmietany w zupach i deserach, dodatek do smoothie, marynat do mięs oraz składnik śniadań z owocami i granolą. Przechowywać w lodówce w temperaturze 2–7°C, w oryginalnym lub szczelnym pojemniku, używać czystą łyżką; po otwarciu najlepiej spożyć w ciągu 5–7 dni.