Kardamon (oczka/pods)
Opis
Kardamon (oczka/pods) to małe, zazwyczaj zielone strączki zawierające czarne, błyszczące nasiona o intensywnym, świeżo-cytrusowo-korzenno-eukaliptusowym aromacie z delikatną słodyczą. Jego wygląd to twarda, żebrowana łupina, którą łatwo rozgnieść, by wydobyć pachnące nasiona i olejki eteryczne. W niewielkich ilościach dostarcza śladowe ilości błonnika, potasu, magnezu oraz silnych olejków lotnych (np. cineolu), które nadają mu właściwości przeciwutleniające i wspomagające trawienie; tradycyjnie stosowany jako środek łagodzący wzdęcia, odświeżający oddech i o działaniu przeciwzapalnym. W kuchni kardamon pasuje zarówno do potraw wytrawnych, jak curry, mięsa czy ryżu, jak i słodkich: kawy, herbaty, wypieków i deserów. Najlepiej przechowywać całe strąki w szczelnym, suchym i ciemnym pojemniku, z dala od ciepła; zmielone szybko tracą aromat, więc mielić tuż przed użyciem.