Przygotuj przyprawy: 8 sztuk kardamonu lekko rozgnieć płaską częścią noża (nie mielić na proszek), 4 goździki przełam lekko, 2 gwiazdki anyżu pozostaw w całości, a laski cynamonu połam na mniejsze kawałki. Do średniej wielkości garnka (ok. 1–1,5 l) wlej 200 ml wody. Dodaj połowę cukru (20 g), rozgniecione kardamony, goździki, anyż, 2 laski cynamonu (ok. 6 g) i połowę ekstraktu waniliowego (5 ml). Postaw garnek na małym ogniu i powoli podgrzewaj, doprowadzając do delikatnego wrzenia, po czym zmniejsz ogień do bardzo małego i gotuj na wolnym ogniu przez 8 minut — powinien unosić się aromatyczny, lekki par; to pozwoli uwolnić olejki eteryczne z przypraw.
Komentarze (0)
Bądź pierwszy który skomentuje ten przepis!
Dodaj komentarz