Kawa ziarnista prażona
Opis
Kawa ziarnista prażona to wizualnie połyskliwe, ciemnobrązowe lub niemal czarne ziarna o wyraźnym aromacie prażenia, karmelu i nutach orzechów lub czekolady, a smak może wahać się od delikatnie kwiatowego do intensywnie gorzkiego i dymnego w zależności od stopnia palenia. Z punktu widzenia odżywczego kawa dostarcza bardzo niewiele kalorii sama w sobie, jest źródłem kofeiny i licznych antyoksydantów, przede wszystkim kwasów chlorogenowych; umiarkowane spożycie może poprawiać czujność, nastrój i metabolizm oraz wiąże się w badaniach z mniejszym ryzykiem niektórych chorób przewlekłych. W kuchni zmielona ziarna służą do przygotowania espresso, przelewów, French pressu czy cold brew, a także jako aromatyczny dodatek do wypieków, sosów i marynat. Przechowywać najlepiej całe ziarna w szczelnym, nieprzezroczystym pojemniku w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu; unikać wilgoci oraz częstego narażania na powietrze, a po otwarciu zużyć w ciągu kilku tygodni dla zachowania aromatu.