Kiełki bambusa
Opis
Kiełki bambusa to jasnożółte, chrupkie pędy o delikatnym, lekko słodkawym i orzechowym posmaku. Wyglądem przypominają cienkie, warzywne łodygi przecięte w słupki lub plasterki; mają zwartą, soczystą strukturę, która zachowuje sprężystość po krótkim gotowaniu. Są niskokaloryczne, ubogie w tłuszcz i źródłem błonnika, potasu, witamin z grupy B oraz przeciwutleniaczy, co wspiera trawienie, kontrolę masy ciała i zdrowie serca. W kuchni sprawdzają się w stir‑fry, zupach, sałatkach, nadzieniach do sajgonek i curry, doskonale łącząc się z sosem sojowym, imbirem, czosnkiem, sezamem, mięsem i tofu. Świeże przechowuje się w lodówce w wodzie, zmieniając ją codziennie lub w szczelnym pojemniku do około tygodnia; można też blanszować i zamrozić albo używać produktów konserwowanych i suszonych po uprzednim namoczeniu.