Menu

Kiwi

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Kiwi to niewielki owoc o owalnym kształcie, brązowej, delikatnie owłosionej skórce i intensywnie zielonym lub żółtawym miąższu z drobnymi czarnymi nasionkami. Smak jest świeży, słodko-kwaśny z wyraźną nutą egzotycznej kwaśności i aromatem przypominającym melon oraz agrest, co czyni go orzeźwiającym dodatkiem do potraw. Pod względem odżywczym kiwi dostarcza dużo witaminy C, błonnika, potasu, witaminy K i przeciwutleniaczy przy stosunkowo niskiej kaloryczności, wspierając odporność, trawienie i zdrowie serca. W kuchni pasuje do sałatek owocowych i warzywnych, smoothie, deserów, sals i marynat oraz do jogurtów i płatków; można je jeść na surowo, piec lub zamrażać na sorbet. Nieripne kiwi przechowuj w temperaturze pokojowej, by dojrzewało, dojrzałe trzymaj w lodówce w szufladzie z owocami przez około tydzień lub szczelnie przykryte po pokrojeniu.

Wartości odżywcze (na 100g)

61 kcal Kalorie
1,1g Białko
14,7g Węglowodany
0,5g Tłuszcze

Informacje

Typowa waga 75.0g
Kategorie

🍳 Przepisy z tym składnikiem (6)

Tort z owocami i bitą śmietaną

⏱️ 60 min 🟡 medium

Pavlova z owocami sezonowymi

⏱️ 240 min 🟡 medium

Owocowe szaszłyki

⏱️ 45 min 🟢 easy

Tarta owocowa

⏱️ 90 min 🟡 medium

Czekoladowe fondue

⏱️ 45 min 🟡 medium

Czekoladowe fondue z owocami

⏱️ 25 min 🟢 easy