Kiwi
Opis
Kiwi to niewielki owoc o owalnym kształcie, brązowej, delikatnie owłosionej skórce i intensywnie zielonym lub żółtawym miąższu z drobnymi czarnymi nasionkami. Smak jest świeży, słodko-kwaśny z wyraźną nutą egzotycznej kwaśności i aromatem przypominającym melon oraz agrest, co czyni go orzeźwiającym dodatkiem do potraw. Pod względem odżywczym kiwi dostarcza dużo witaminy C, błonnika, potasu, witaminy K i przeciwutleniaczy przy stosunkowo niskiej kaloryczności, wspierając odporność, trawienie i zdrowie serca. W kuchni pasuje do sałatek owocowych i warzywnych, smoothie, deserów, sals i marynat oraz do jogurtów i płatków; można je jeść na surowo, piec lub zamrażać na sorbet. Nieripne kiwi przechowuj w temperaturze pokojowej, by dojrzewało, dojrzałe trzymaj w lodówce w szufladzie z owocami przez około tydzień lub szczelnie przykryte po pokrojeniu.