Kmin rzymski mielony
Opis
Kmin rzymski mielony to drobny, brązowy proszek o intensywnym, ciepłym, ziemisto-orzechowym aromacie z nutą cytrusowo-pikantną. Smak jest wyrazisty, lekko gorzkawo-słodkawy i aromatycznie dymny, co nadaje potrawom głębię bez dominacji innych składników. Jako przyprawa jest źródłem śladowych ilości żelaza, manganu i olejków eterycznych (m.in. kuminaldehydu) oraz związków przeciwutleniających, które mogą wspierać trawienie i działać przeciwzapalnie. Kmin świetnie komponuje się z kuchniami indyjską, bliskowschodnią i meksykańską, używany jest w curry, chili, marynatach, zupach, pieczeniach i mieszankach przypraw. Przechowuj go w szczelnie zamkniętym pojemniku, w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu; dla pełni aromatu lepiej mielić nasiona tuż przed użyciem, a zmielony kmin zużyć w ciągu kilku miesięcy.