Koperek świeży
Opis
Koperek świeży to delikatna zielona ziołowa roślina o cienkich, pierzastych listkach i świeżym, lekko anyżkowo-cytrusowym aromacie z nutą słodyczy. Jego smak jest subtelny i orzeźwiający, nadaje potrawom lekkości i przyjemnego zapachu, a dekoracyjne piórkowe liście dodają estetyki na talerzu. Koperek dostarcza witamin A, C i K oraz minerałów takich jak wapń, żelazo i potas, zawiera także błonnik, flawonoidy i olejki eteryczne (m.in. anetol), które wykazują działanie przeciwutleniające i wspomagające trawienie. W kuchni używa się go do ryb, dań z jaj, sałatek, zup, sosów jogurtowych i marynat, gdzie podkreśla świeżość potraw. Aby zachować aromat, przechowuj koperek w lodówce owinięty wilgotnym papierowym ręcznikiem lub w szklance z wodą pod folią; można go też zamrozić drobno posiekany.