Laska wanilii
Opis
Laska wanilii to ciemnobrązowa, błyszcząca, lekko pomarszczona strączek o intensywnym, słodko-kwiatowym aromacie z nutami kremowymi i lekko drzewnymi; w przekroju zawiera drobne, czarne nasionka („kawior”), które są źródłem intensywnego smaku. Pod względem odżywczym jej wkład kaloryczny jest znikomy, ale zawiera związki aromatyczne takie jak wanilina oraz śladowe ilości minerałów i antyoksydantów; tradycyjnie przypisuje się jej właściwości poprawiające nastrój i wspomagające trawienie, choć efekty te są subtelne. W kuchni laska wanilii znakomicie pasuje do deserów: kremów, lodów, budyniów, ciast i dżemów, używana jest także do aromatyzowania napojów, sosów i niektórych dań wytrawnych, gdzie łagodzi ostrość i podkreśla słodycz. Przechowuj ją w szczelnie zamkniętym pojemniku, w chłodnym, ciemnym miejscu z dala od wilgoci i światła; możesz również przechowywać ją w cukrze, aby uzyskać aromatyczny cukier waniliowy, a używana laska nadaje się do ponownego wykorzystania.