Lemon curd
Opis
Lemon curd to gładka, aksamitna masa o intensywnym, świeżym aromacie cytrusowym i jasnokremowo-żółtej barwie, łącząca wyraźną kwasowość cytryny z delikatną słodyczą i maślaną konsystencją dzięki jajkom i roztopionemu masłu. W smaku jest jednocześnie rześki i bogaty, lekko kremowy, z wyraźną nutą skórki cytrynowej, co czyni go charakterystycznym dodatkiem do deserów. Pod względem odżywczym lemon curd dostarcza witaminy C z soku i skórki cytrynowej oraz białka z jajek, natomiast charakteryzuje się też znaczną zawartością cukru i tłuszczu (głównie nasyconego z masła), więc jest kaloryczny i warto spożywać go z umiarem. Doskonale nadaje się jako krem do tart, nadzienie do ciast, naleśników i scones, dodatek do jogurtu czy lodów, a także jako smarowidło do pieczywa. Przechowuje się w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce do około 1–2 tygodni (domowy), komercyjne dłużej; można też zamrozić do 2–3 miesięcy.