Gałka muszkatołowa (zmielona)
Opis
Gałka muszkatołowa (zmielona) ma ciepły, słodko-korzenny aromat z nutą orzechowo-drzewną i lekką pikantnością; w postaci proszku jest drobna, beżowo‑brązowa i intensywnie pachnąca. Z punktu widzenia dietetycznego dostarcza niewielkich ilości minerałów, przede wszystkim manganu i żelaza, olejków eterycznych oraz związków o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym; w małych dawkach wspomaga trawienie i może łagodzić mdłości, natomiast w dużych ilościach zawiera myristycynę, dlatego należy stosować ją oszczędnie (unikać nadmiernych dawek w ciąży). Gałka pasuje zarówno do deserów (ciasta, kremy, pieczone jabłka), jak i dań wytrawnych (gulasze, potrawy z ziemniaków, sosy beszamelowe, curry, zupy), a także do napojów typu eggnog czy aromatyzowanej kawy. Przechowuj w szczelnym pojemniku, w chłodnym, ciemnym miejscu z dala od wilgoci i światła; dla najlepszego aromatu zużyj w ciągu 6–12 miesięcy, natomiast całe nasiona zachowują świeżość dłużej.