Limonka
Opis
Limonka to mały, soczysty owoc o cienkiej, zielonej skórce i intensywnie kwaśnym, świeżym smaku z nutą gorzkiej skórki. Miąższ jest jasnozielony, miejscami trochę słodszy niż smak sugeruje zapach, a aromat jest cytrusowy i bardzo wyrazisty, co czyni limonkę doskonałym dodatkiem do napojów, sosów, marynat i deserów oraz składnikiem dań kuchni azjatyckiej, meksykańskiej i śródziemnomorskiej. Limonka jest niskokaloryczna, bogata w witaminę C, antyoksydanty i błonnik oraz zawiera niewielkie ilości potasu i witamin z grupy B, co wspiera odporność, wspomaga wchłanianie żelaza i trawienie oraz ma działanie odświeżające na skórę. Świeże limonki przechowuje się w temperaturze pokojowej przez kilka dni, a w lodówce w szczelnym woreczku lub pojemniku do 2–4 tygodni; pokrojone egzemplarze najlepiej wykorzystać w ciągu kilku dni lub zamrozić sok w tackach do lodu.