Listki świeżej mięty
Opis
Listki świeżej mięty mają intensywny, chłodzący aromat z wyraźną nutą mentolu; są jasno- do ciemnozielone, o drobno piłkowanych brzegach i delikatnej, aksamitnej fakturze. Z punktu widzenia wartości odżywczych mięta jest niskokaloryczna, dostarcza witaminę A i C oraz antyoksydanty, a zawarte olejki eteryczne (głównie mentol) wspomagają trawienie, łagodzą dolegliwości żołądkowe, działają przeciwzapalnie i odświeżają oddech. W kuchni listki mięty pasują do napojów i herbat, deserów, sałatek, sosów i dressingów, a także do potraw mięsnych (np. jagnięcina), dań śródziemnomorskich i azjatyckich oraz jako dekoracja. Aby zachować świeżość, przechowuj mięte owiniętą w wilgotny papierowy ręcznik w lodówce lub w pęczku w szklance z wodą; można ją też zamrażać w kostkach lodu, natomiast suszenie zmniejsza intensywność aromatu.