Łosoś wędzony na zimno w plastrach
Opis
Łosoś wędzony na zimno w plastrach to delikatne, jedwabiste kawałki o intensywnym, lekko słonym i dymnym aromacie oraz głębokim różowo-pomarańczowym kolorze, często z widocznym marmurkowaniem tłuszczu, który nadaje mu aksamitną strukturę. Jest doskonałym źródłem wysokiej jakości białka oraz kwasów tłuszczowych omega-3 (EPA i DHA), a także witamin D i B12 oraz selenu; regularne spożycie wspiera zdrowie serca, funkcje poznawcze i działa przeciwzapalnie, zapewniając też dłuższe uczucie sytości. W kuchni plastry łososia świetnie pasują do kanapek i bagietek, sałatek, past i kremów, jajek, makaronów czy jako dekoracja carpaccio i sushi, dobrze komponując się z cytryną, koperkiem, kaparami i delikatnymi serami. Przechowywać należy w lodówce w temperaturze 0–4°C, najlepiej w oryginalnym, próżniowym opakowaniu; po otwarciu spożyć w ciągu 2–3 dni. Można zamrażać, lecz mrożenie nieco zmienia konsystencję.