Wołowina gulaszowa
Opis
Wołowina gulaszowa to kawałki mięsa czerwonego, zwykle z łopatki, przedniej części lub pręgi, pokrojone w kostkę; mają intensywny, wołowy aromat, widoczne przerosty tłuszczu i tkanki łącznej, co daje soczystą strukturę po długim duszeniu. Mięso ma głęboki czerwony kolor i po ugotowaniu nabiera miękkości i głębi smaku dzięki roztopionej kolagenowej tkance. Jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, żelaza hemowego, cynku i witamin z grupy B (zwłaszcza B12), co wspiera budowę mięśni, produkcję krwi i funkcje odpornościowe; zawiera też tłuszcze nasycone, dlatego warto spożywać je umiarkowanie. Wołowina gulaszowa najlepiej sprawdza się w gulaszach, duszonych potrawach, zupach, pieczeniach i potrawach jednogarnkowych oraz w daniach z papryką, winem czy pomidorami. Przechowywać w chłodziarce (0–4°C) maksymalnie 1–2 dni lub szczelnie zamrozić (-18°C) do 3 miesięcy; rozmrażać w lodówce, unikać wielokrotnego zamrażania i dbać o higienę przy obróbce.