Mak niebieski, mielony
Opis
Mak niebieski mielony to drobny, intensywnie niebiesko-szary proszek o oleistej strukturze i lekko szczypiącym aromacie, łączący orzechową słodycz z subtelną, przyjemnie gorzkawą nutą. W postaci mielonej uwalnia więcej aromatu niż całe nasiona i nadaje potrawom aksamitną konsystencję oraz charakterystyczny, ziarnisty posmak. Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka i błonnika oraz minerałów takich jak wapń, magnez i fosfor, a także witamin z grupy B, więc wspiera układ kostny, pracę serca i trawienie. W kuchni używa się go w wypiekach, tradycyjnych masach makowych, farszach, dressingach, sosach, sałatkach i deserach, gdzie podkreśla słodkie i słone kompozycje. Aby zachować świeżość i aromat, przechowuj w szczelnym pojemniku w chłodnym, ciemnym miejscu, a na dłużej w lodówce lub zamrażarce, by zapobiec jełczeniu olejów.