Mąka pszenna
Opis
Mąka pszenna to drobny, jasny proszek o kremowej barwie i neutralnym, lekko orzechowym posmaku, który nie dominuje potrawy, za to doskonale wiąże składniki i nadaje strukturę. Stosuje się ją uniwersalnie do pieczywa, ciast, ciastek, makaronów, naleśników, sosów zagęszczanych i panierowania, sprawdzając odpowiedni typ mąki do konkretnego wypieku lub dania. Pod względem odżywczym mąka jest przede wszystkim źródłem węglowodanów i energii, zawiera umiarkowaną ilość białka (ok. 10–13%), niewiele tłuszczu oraz witaminy z grupy B i minerały; mąki pełnoziarniste dostarczają więcej błonnika, żelaza i magnezu, co wspiera trawienie i uczucie sytości. Przechowuj mąkę szczelnie zamkniętą w suchym, chłodnym miejscu z dala od światła; mąki białe zachowują świeżość około 6–12 miesięcy, pełnoziarniste krócej, a dłuższe przechowywanie zapewni lodówka lub zamrażarka.