Mąka pszenna krupczatka (do kruszonki)
Opis
Mąka pszenna krupczatka do kruszonki ma kremowy, lekko złocisty kolor i ziarnistą, średnio grubą strukturę, co nadaje wypiekom charakterystyczną kruszonkowatą teksturę. Jej smak jest łagodny, delikatnie orzechowy, dobrze współgra z masłem i cukrem, dzięki czemu wydobywa przyjemną, chrupiącą warstwę w deserach. Pod względem odżywczym krupczatka dostarcza głównie węglowodanów, umiarkowaną ilość białka i niewiele tłuszczu, zawiera też witaminy z grupy B oraz minerały jak żelazo i magnez; w porównaniu z bardzo drobno mieloną mąką białą ma nieco wyższą zawartość błonnika. Typowo używa się jej do kruszonki, ciastek, kruchych spodów, ciasteczek i panierki, gdzie pożądana jest sypka, rozpadająca się struktura. Przechowywać w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym miejscu, z dala od wilgoci; dla dłuższego przechowywania warto schować ją do lodówki lub zamrażarki.