Morszczuk
Opis
Morszczuk to delikatna, biała ryba o zwartej, lekko łuskowatej skórze i gładkiej, jędrnej strukturze mięsa; smak jest subtelnie słodkawy, neutralny, dzięki czemu łatwo łączy się z różnymi przyprawami i sosami. Jako chudy gatunek dostarcza wysokiej jakości białka przy niskiej zawartości tłuszczu, jest źródłem nienasyconych kwasów omega‑3, witaminy B12, niacyny i selenu, co wspiera zdrowie serca, funkcje poznawcze i regenerację mięśni. W kuchni morszczuk świetnie nadaje się do pieczenia, duszenia, grillowania, smażenia w panierce oraz do zup i dań jednogarnkowych; dobrze komponuje się z cytryną, masłem, białym winem i ziołami. Świeżość przechowuj w lodówce w temperaturze 0–2°C i wykorzystaj w ciągu 24–48 godzin, a na dłużej zamrażaj szczelnie w −18°C; rozmrażaj powoli w lodówce i nie zamrażaj ponownie.