Mąka pszenna (kruszonka)
Opis
Mąka pszenna przeznaczona do kruszonki ma delikatny, lekko słodkawy smak i jasnobeżowy, drobnoziarnisty wygląd, który po rozgnieceniu tworzy sypką, łatwo kruszącą się strukturę idealną do posypywania wypieków. Jej neutralny aromat podkreśla smak owoców i masła, nie dominując nad resztą kompozycji. Pod względem odżywczym jest głównie źródłem węglowodanów i pewnej ilości białka oraz niewielkich ilości błonnika i mikroelementów; w wersji razowej zawiera więcej witamin z grupy B i minerałów. W kuchni sprawdza się przede wszystkim do kruszonki, drobnych ciastek, posypek, tart i zagęszczania nadzień oraz do panierki. Przechowywać należy w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym miejscu, z dala od światła; dla dłuższego przechowywania warto trzymać ją w lodówce lub zamrażarce, aby zapobiec jełczeniu tłuszczów i inwazji szkodników.