Mąka pszenna pełnoziarnista typ 2000
Opis
Mąka pszenna pełnoziarnista typ 2000 to mąka o ciemniejszym, brązowawym zabarwieniu i grubszej, lekko ziarnistej strukturze, która nadaje potrawom wyraźny, orzechowo‑ziemisty aromat i pełniejszy smak niż mąki białe. Zawiera całe ziarno, dlatego jest bogata w błonnik, białko roślinne, witaminy z grupy B oraz minerały takie jak magnez, żelazo i cynk, co wspiera trawienie, daje uczucie sytości i korzystnie wpływa na metabolizm glukozy. Typowe zastosowania to chleby pełnoziarniste, podpłomyki, razowe bułki, pierogi i wytrawne placki, a także mieszanki z mąką białą dla delikatniejszej struktury. Przy pracy warto zwiększyć ilość płynu i czas wyrastania ciasta. Przechowywać w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym miejscu; ze względu na obecność olejów z otrębów można też trzymać w lodówce lub zamrażać dla przedłużenia świeżości.