Mandarynki świeże (obrane, plastry)
Opis
Mandarynki świeże, obrane i pokrojone w plastry, mają słodko-kwaśny, intensywnie cytrusowy smak oraz jaskrawo-pomarańczowy miąższ o delikatnej, soczystej konsystencji. Plastry są wizualnie atrakcyjne, łatwe do spożycia i wygodne do dodania do potraw. Z punktu widzenia odżywczego dostarczają niskokalorycznych węglowodanów, błonnika, dużych ilości witaminy C oraz przeciwutleniaczy i flawonoidów, wspierających odporność, zdrowie skóry i układu krążenia, a także pomagających w nawodnieniu organizmu. W kuchni plastry mandarynek pasują do sałatek, deserów, musli, dań rybnych, sosów i napojów, wprowadzając świeży, aromatyczny akcent. Przechowuj je w szczelnym pojemniku w lodówce i spożyj w ciągu 2–3 dni, aby zachować smak i konsystencję; na dłużej mroź je rozłożone na blasze, a potem przechowuj w woreczku do zamrażania.