Menu

Marchew

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Marchew ma słodko-ziemistą nutę smaku z chrupiącą teksturą, najczęściej w intensywnym pomarańczowym kolorze, choć występują też odmiany fioletowe, czerwone i białe; korzeń jest zwykle stożkowaty z zielonymi liśćmi u nasady. Jest doskonałym źródłem beta-karotenu (prowitamina A), witaminy K, błonnika, potasu i antyoksydantów przy niskiej kaloryczności, co wspiera wzrok, układ odpornościowy, zdrową skórę i trawienie oraz korzystnie wpływa na serce. W kuchni marchew sprawdza się na surowo jako przekąska i dodatek do sałatek, w sokach i smoothie, a także pieczona, duszona, w zupach, gulaszach, purée czy słodkich wypiekach; dobrze współgra z mięsem, rybami, ziołami i korzennymi przyprawami. Najlepiej przechowywać ją chłodno i wilgotno, usuwając liście, w lodówce w perforowanym worku lub w piasku/ziemi w chłodnym pomieszczeniu; można też blanszować i mrozić.

Wartości odżywcze (na 100g)

41 kcal Kalorie
0,9g Białko
10,0g Węglowodany
0,2g Tłuszcze

Informacje

Typowa waga 80.0g

🍳 Przepisy z tym składnikiem (6)

Zupa grzybowa

⏱️ 45 min 🟡 medium

Postępowy sos pomidorowo-nerkowcowy (wersja wegańska, insp. Jadłonomia)

⏱️ 90 min 🟡 medium

Zupa grzybowa

⏱️ 45 min 🟡 medium

Rosół gęsi w stylu Olga Smile z domowym makaronem

⏱️ 240 min 🟡 medium

Sałatka z kapusty pekińskiej

⏱️ 35 min 🟢 easy

Śledzie po kaszubsku

⏱️ 780 min 🟡 medium