Marchew
Opis
Marchew ma słodko-ziemistą nutę smaku z chrupiącą teksturą, najczęściej w intensywnym pomarańczowym kolorze, choć występują też odmiany fioletowe, czerwone i białe; korzeń jest zwykle stożkowaty z zielonymi liśćmi u nasady. Jest doskonałym źródłem beta-karotenu (prowitamina A), witaminy K, błonnika, potasu i antyoksydantów przy niskiej kaloryczności, co wspiera wzrok, układ odpornościowy, zdrową skórę i trawienie oraz korzystnie wpływa na serce. W kuchni marchew sprawdza się na surowo jako przekąska i dodatek do sałatek, w sokach i smoothie, a także pieczona, duszona, w zupach, gulaszach, purée czy słodkich wypiekach; dobrze współgra z mięsem, rybami, ziołami i korzennymi przyprawami. Najlepiej przechowywać ją chłodno i wilgotno, usuwając liście, w lodówce w perforowanym worku lub w piasku/ziemi w chłodnym pomieszczeniu; można też blanszować i mrozić.