Marchew (tarta)
Opis
Marchew tarta to drobno starty, wilgotny i chrupiący składnik o intensywnie pomarańczowej barwie i słodko-ziemistym smaku, który dodaje potrawom świeżości i koloru. Świetnie sprawdza się na surowo w sałatkach i surówkach, jako baza do ciast i muffinów, a także jako dodatek do placków, kotletów warzywnych, zup kremów, farszów, smażonych potraw i smoothie, gdzie równoważy tekstury i wchłania przyprawy. Pod względem odżywczym tarta marchew dostarcza beta-karotenu (prowitamina A), błonnika, witamin K i C, potasu oraz przeciwutleniaczy, co wspiera wzrok, odporność i trawienie przy niskiej kaloryczności. Przechowuj ją w lodówce w szczelnym pojemniku z papierowym ręcznikiem, aby ograniczyć wilgoć, używaj w ciągu 3–5 dni; do dłuższego przechowywania porcjuj i zamrażaj surową lub blanszowaną.