Maślanka
Opis
Maślanka to lekko kwaśny, orzeźwiający napój mleczny o kremowej, nieco wodnistej konsystencji i śnieżnobiałym kolorze; jej smak jest przyjemnie świeży, z delikatną nutą mleczności wynikającą z fermentacji. Zawiera białko, wapń, witaminy z grupy B oraz korzystne kultury bakterii probiotycznych, przy stosunkowo niskiej zawartości tłuszczu i kalorii, co sprzyja trawieniu, wchłanianiu wapnia i ogólnej równowadze mikrobioty jelitowej. W kuchni maślanka sprawdza się do wypieków (naleśników, biszkoptów, bułeczek), jako baza do sosów, dressingów i zup chłodników oraz do marynat, które zmiękczają mięso; nadaje potrawom lekko kwaskowy posmak i puszystość. Przechowuje się ją w lodówce w temperaturze około 4°C w szczelnie zamkniętym opakowaniu, zużywając w ciągu kilku dni po otwarciu; może się rozwarstwiać — wystarczy wymieszać, a zamrażanie zmienia teksturę.