Menu

Maślanka

🌱 Wegetariańskie 🥛 Zawiera laktozę

Opis

Maślanka to lekko kwaśny, orzeźwiający napój mleczny o kremowej, nieco wodnistej konsystencji i śnieżnobiałym kolorze; jej smak jest przyjemnie świeży, z delikatną nutą mleczności wynikającą z fermentacji. Zawiera białko, wapń, witaminy z grupy B oraz korzystne kultury bakterii probiotycznych, przy stosunkowo niskiej zawartości tłuszczu i kalorii, co sprzyja trawieniu, wchłanianiu wapnia i ogólnej równowadze mikrobioty jelitowej. W kuchni maślanka sprawdza się do wypieków (naleśników, biszkoptów, bułeczek), jako baza do sosów, dressingów i zup chłodników oraz do marynat, które zmiękczają mięso; nadaje potrawom lekko kwaskowy posmak i puszystość. Przechowuje się ją w lodówce w temperaturze około 4°C w szczelnie zamkniętym opakowaniu, zużywając w ciągu kilku dni po otwarciu; może się rozwarstwiać — wystarczy wymieszać, a zamrażanie zmienia teksturę.

Wartości odżywcze (na 100g)

40 kcal Kalorie
3,3g Białko
4,8g Węglowodany
1,0g Tłuszcze

Informacje

Typowa waga 100.0g
Kategorie

🍳 Przepisy z tym składnikiem (6)

Słodki chlebek maślankowo-miodowy z kruszonką cynamonową

⏱️ 90 min 🟡 medium

Cytrynowo-borówkowe ciasto z maślaną kruszonką

⏱️ 75 min 🟢 easy

Maślankowy placek z rabarbarem i kruszonką migdałową

⏱️ 90 min 🟡 medium

Korzenny Torcik Piernikowy z Frużeliną Żurawinową i Kremem Mascarpone

⏱️ 180 min 🟡 medium

Zimowy Las - Korzenny Tort Czekoladowy z Kremem z Białej Czekolady

⏱️ 200 min 🟡 medium

Zimowy Las - Korzenny Tort Czekoladowy z Kremem z Białej Czekolady

⏱️ 200 min 🟡 medium