Menu

Masło (do masy makowej)

🌱 Wegetariańskie

Opis

Masło do masy makowej to kremowy, jasnożółty tłuszcz o delikatnym, mlecznym smaku i gładkiej, lekko lśniącej konsystencji, który wzbogaca strukturę i smak nadzienia, nadając mu aksamitność i przyjemny aromat. Najczęściej wybiera się masło niesolone, by precyzyjnie dozować słodycz i sól w masie. Pod względem odżywczym masło jest skoncentrowanym źródłem energii i tłuszczów nasyconych oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, zwłaszcza witaminy A, a także śladowych ilości D, E i K. Dostarcza kalorii i pomaga w przyswajaniu witamin z innych składników masy, dlatego warto używać go umiarkowanie. W kuchni sprawdza się nie tylko jako spoiwo i nośnik smaku do masy makowej, ale też do smarowania, smażenia na małym ogniu czy wzbogacania ciast i kremów. Przechowywać w lodówce w szczelnym opakowaniu, z dala od silnych zapachów; można je też zamrozić na dłuższy czas. Przed użyciem warto doprowadzić do temperatury pokojowej, aby łatwo wmieszać je w masę makową.

Wartości odżywcze (na 100g)

717 kcal Kalorie
0,5g Białko
0,1g Węglowodany
81,0g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Makowiec tradycyjny

⏱️ 180 min 🟡 medium

🥗 Podobne składniki

Piniowe orzechy prażone (opcjonalne)

🥬

Bourbon lub whisky

Mirin (słodkie sake) - opcjonalnie

Kozi ser (rolada)

Płatki owsiane instant

Jajko (masa)

🆕 Najnowsze przepisy

Tęczowe Paluszki Odkrywcy z Dipem Avokado-Jogurt

⏱️ 60 min 👁 12

Jednogarnkowa Soczewica Obozowicza z Wędzoną Kiełbasą

⏱️ 45 min 👁 10

Gulasz 'Czysta Spiżarnia'

⏱️ 50 min 👁 6

Talerz Obfitości: Pieczone Bataty z Sosem Tahini, Pikantną Ciecierzycą i Sałatką z Komosy Ryżowej

⏱️ 90 min 👁 10

🎲 Losowy przepis

Spróbuj czegoś nowego!

Hamburger klasyczny

⏱️ 30 min 📂 Dania główne

📰 Najnowsze aktualności

23.12.2025 · Porady

Najczęstsze błędy przy gotowaniu owsianki z owocami

23.12.2025 · Porady

Jak przechowywać karkówkę wieprzową, żeby dłużej się trzymała?

22.12.2025 · Porady

Planowanie Menu na Święta: Krok po Kroku

Zobacz wszystkie aktualności →