Masło (do polania, opcjonalne)
Opis
Masło do polania to kremowy, aksamitny tłuszcz o bogatym, lekko słodkawym smaku i jasnożółtej barwie, który po roztopieniu tworzy lśniącą, apetyczną powłokę. W klasycznej formie dostarcza głównie tłuszczu nasyconego i kalorii, ale też rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D, E i K oraz niewielkich ilości kwasów tłuszczowych o korzystnych właściwościach; stosowane z umiarem może wzbogacić smak i wspomóc wchłanianie witamin z posiłku. W kuchni nadaje się doskonale do polewania warzyw, pieczywa, ryb i ziemniaków, wykończenia sosów i potraw z patelni, dodając połysku i aromatu. Przechowuje się je w lodówce, szczelnie owinięte, aby nie chłonęło zapachów; można też mrozić porcje na dłużej. Przed polaniem warto lekko rozpuścić masło, używając go oszczędnie dla zachowania równowagi kalorycznej.