Menu

Nasiona słonecznika

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Nasiona słonecznika są drobnymi, owalnymi ziarnami o kremowo-szarej barwie i delikatnie orzechowym, lekko słodkawym smaku z subtelną goryczką przy łupinach; po uprażeniu nabierają intensywniejszego, chrupkiego aromatu. Są kaloryczne, ale odżywcze — bogate w jednonienasycone i wielonienasycone tłuszcze, białko, błonnik oraz witaminę E, magnez, selen i witaminy z grupy B, co wspiera zdrowie serca, skórę, funkcje metaboliczne i ma działanie przeciwutleniające. W kuchni nasiona słonecznika świetnie komponują się z sałatkami, jogurtami i musli, wzbogacają pieczywo, granole, pasty i pesto, można je prażyć jako zdrową przekąskę lub mielić na kremowe masło. Aby zachować świeżość i aromat, przechowuj je w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym miejscu, a dłużej w lodówce lub zamrażarce; prażenie tuż przed użyciem wydobędzie smak.

Wartości odżywcze (na 100g)

584 kcal Kalorie
20,8g Białko
20,0g Węglowodany
51,5g Tłuszcze

Informacje

Typowa waga 100.0g
Kategorie

🍳 Przepisy z tym składnikiem (6)

Batoniki musli

⏱️ 90 min 🟢 easy

Słoneczna Cukinia z Białą Fasolą i Ziołami

⏱️ 30 min 🟢 easy

Puszysty chleb bezglutenowy z nutą miodu

⏱️ 90 min 🟡 medium

Słodki Chleb Orkiszowy z Miodem i Orzechami Włoskimi

⏱️ 180 min 🟡 medium

Maślankowy Chleb Miodowo-Owsiany z Garnka

⏱️ 210 min 🟡 medium

Wiosenne Grzanki z Ricottą, Szparagami i Pesto z Liści Rzodkiewki

⏱️ 25 min 🟢 easy