Natka pietruszki (do podania) - opcjonalna
Opis
Natka pietruszki ma świeży, lekko pieprzno-ziołowy smak i intensywny zielony kolor z drobnymi, karbowanymi liśćmi, co czyni ją atrakcyjnym dodatkiem do podania, choć jest opcjonalna. Jako dekoracja dodaje potrawom aromatu i świeżości, nie burząc ich głównego charakteru. Pod względem odżywczym natka jest bogata w witaminy A, C i K, kwas foliowy, żelazo oraz przeciwutleniacze, które wspierają odporność, zdrowie kości i metabolizm oraz działają przeciwzapalnie. Kulinarne zastosowania obejmują posypywanie zup, sałatek, dań z ryb i mięs, sosów oraz ziemniaków, a także dodatek do marynat i dipów. Przechowywać ją najlepiej w lodówce, lekko wilgotną, owiniętą w papierowy ręcznik i umieszczoną w woreczku lub stojącą w szklance z wodą; przed użyciem opłukać i drobno posiekać. Można też zamrozić posiekaną natkę w oleju dla dłuższego przechowywania.