Ogórki konserwowe
Opis
Ogórki konserwowe mają wyraźny, kwaśno-słony smak z chrupiącą strukturą, często aromatyzowaną koperkiem, czosnkiem i przyprawami. Wyglądem przypominają niewielkie, zielone ogórki o pofałdowanej skórce, podawane w całości, plastrach lub ćwiartkach w przezroczystej zalewie octowej. Są niskokaloryczne i bogate w wodę, dostarczają niewielkie ilości błonnika, witaminy K oraz minerałów, choć zawierają dużo sodu z zalewy. Spożywane z umiarem mogą wspierać nawadnianie i urozmaicić dietę niskokaloryczną; naturalnie fermentowane wersje dostarczają korzystnych bakterii probiotycznych, natomiast klasyczne kiszonki w occie nie. Pasują do kanapek, sałatek, burgerów, sosów i przystawek, dodając kontrastu smakowego. Po otwarciu należy przechowywać je w lodówce zanurzone w zalewie i używać czystymi sztućcami; nieotwarte słoiki przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.