Olej oliwkowy extra vergine
Opis
Olej oliwkowy extra vergine charakteryzuje się zielonkawo-złotą barwą i bogatym, świeżym aromatem z nutami trawy, zielonych owoców i lekką pikantną goryczką na końcu. W smaku jest pełny, owocowy i zrównoważony, co czyni go atrakcyjnym do użycia na surowo jako dodatek wykończeniowy. Pod względem odżywczym jest źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (głównie oleinowego), witaminy E i przeciwutleniających polifenoli, które przyczyniają się do ochrony przed stresem oksydacyjnym i wspierania zdrowia sercowo-naczyniowego. W kuchni extra vergine doskonale sprawdza się do sałatek, dipów, marynat, do skropienia warzyw, ryb i pieczywa oraz do lekkiego smażenia; nie jest zalecany do głębokiego smażenia w bardzo wysokich temperaturach. Przechowywać w ciemnej, szczelnie zamkniętej butelce, w chłodnym miejscu, z dala od źródeł ciepła i światła. Po otwarciu najlepiej zużyć w ciągu kilku miesięcy, ponieważ z czasem traci aromat i wartości odżywcze.