Kmin rzymski (kumin) mielony
Opis
Kmin rzymski (kumin) mielony to drobny, drobnoziarnisty proszek o ciepłej, ziemistej i lekko orzechowej nucie z wyraźną, pikantno-aromatyczną głębią. Ma barwę od żółtawo-brązowej do ciemniejszej w zależności od stopnia palenia; krótko podprażony wydobywa intensywniejszy zapach i smak, dodając potrawom wyrazistego, lekko dymnego akcentu. Jako przyprawa dostarcza śladowych ilości żelaza, manganu, błonnika i związków przeciwutleniających, które wspomagają trawienie i mają właściwości przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne, choć korzyści są umiarkowane przy użyciu gastronomicznym. Kumin mielony idealnie komponuje się z kuchnią indyjską, bliskowschodnią i meksykańską, pasuje do dań mięsnych, warzywnych, zup, sosów, curry, marynat i pieczywa. Przechowuj go w szczelnym, nieprzezroczystym pojemniku w chłodnym, suchym miejscu z dala od światła i ciepła; najlepszy aromat zachowuje przez około 6 miesięcy, a nasiona całe dłużej.