Olej truflowy
Opis
Olej truflowy to aromatyzowany olej o intensywnym, ziemistym i lekko orzechowym aromacie przypominającym świeże trufle; wyglądem przypomina klarowny olej bazowy (zwykle oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy) z ciemniejszymi refleksami, rzadko zawiera fragmenty trufli. Pod względem odżywczym jest typowym olejem – kaloryczny i bogaty w tłuszcze, przy czym korzystniejsze właściwości występują, gdy bazą jest oliwa z oliwek, dostarczająca jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E; stosowany z umiarem wspomaga wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Olej truflowy stosuje się głównie jako wykończenie dań: dodaje głębi risotto, makaronom, puree ziemniaczanym, jajkom, sałatkom i grillowanym warzywom albo mięsom. Najlepiej używać go na zimno lub tuż przed podaniem, by zachować aromat. Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu, szczelnie zamknięty; po otwarciu zużyć w ciągu kilku miesięcy, unikając przegrzewania, które osłabia zapach.