Papryka wędzona (do posypania)
Opis
Papryka wędzona to drobno mielony proszek o intensywnej, ciepłej czerwieni i głębokim, dymnym aromacie, dostępna w wersjach słodkiej i ostrej. Smak łączy naturalną słodycz papryki z przyjemną nutą dymu, która podkreśla potrawy bez dominowania ich kompozycji. Jako dodatku używa się jej do posypania tuż przed podaniem, by zachować aromat. Pod względem odżywczym papryka wędzona jest niskokaloryczna, bogata w witaminy A i C oraz karotenoidy i przeciwutleniacze, a ostre odmiany dostarczają kapsaicyny o działaniu przeciwzapalnym i metabolicznym. Pasuje do mięs z grilla, pieczonych warzyw, zup, ragù, jajek i dipów, a także do marynat i suchych przypraw. Przechowuj ją w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu, z dala od wilgoci i źródeł ciepła; najlepiej użyć w ciągu 6–12 miesięcy, by zachować pełnię aromatu.